Extradental

Parodontitis

U koliko se gangrena ne leči ili se leči na ne odgovarajući način, dolazi do parodontitisa. To je zapaljenje tkiva oko vrha korena. Nastaje kada bakterije iz kanala korena, kroz otvor na vrhu korena, prodru u okolno koštano tkivo. Kao posledica toga dolazi do demineralizacija i nastaje oštećenje kosti u predelu vrha korena obolelog zuba.

Na rentgenskom snimku to se vidi kao tamna mrlja oko vrha korena. Tamna mrlja je šupljina usled razgrađene kosti u kojoj se nalaze gasovi koji su posledica delovanja bakterija. U tom delu se pritisak gasova vremenom povećava i zub postaje izuzetno osetljiv na zagriz i kuckanje. Sledeća faza je stvaranje gnojne kesice na tom mestu, kao odbrambene reakcije našeg organizma. U koliko ovaj gnoj nađe put kroz kost, stvara se fistula i to je malo povoljnija situacija od one ako ne nađe neki put. Onda gnoj ostaje tu zarobljen i dolazi do otoka na licu koji u nekim situacijama može dovesti i do otežanog gutanja pa čak i disanja.

U ovim situacijama lečenje je dugotrajno uz povremene posete stomatologu. Izlečenja nisu zagarantovana, ali savremeni lekovi i procedure omogućavaju izuzetno visok procenat uspešnosti.

Parodontitis

1234567
 

Lokacija Nikole Spasića 3/1sprat (kod Knez Mihailove)

 Telefon  011 / 3283 762

 Mobilni 065 / 222 60 20

 Email  extradental@gmail.com

Design by draganmarkovic.net